Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλκαίος, Ύμνος στους Διόσκουρους            H παράδοση για τους θεϊκούς διδύμους Κάστορα και Πολυδεύκη είναι διπλή. Στη Σπάρτη ονομάζονταν Τυνδαρίδαι, από τον θνητό τους πατέρα Τυνδάρεω και τη μητέρα τους Λήδα. Όπως στην περίπτωση της αδερφής τους Ελένης, υπήρχε η πίστη ότι πραγματικός τους πατέρας ήταν ο Δίας, και το γεγονός αυτό εξηγεί τη λατρεία τους, όπως και της Ελένης, στη Θεράπνη κοντά στη Σπάρτη. Όπως ο Ζήθος και ο Αμφίων, το αντίστοιχο ζεύγος στη Θήβα, συνδέονταν με άσπρα άλογα. Απ’ αυτήν την άποψη αποτελούσαν το μυθικό παράδειγμα των αριστοκρατικών νέων στη Σπάρτη. Σε παραστάσεις αγγείων βλέπουμε τους Διόσκουρους να οδηγούν τα άλογά τους προς το άνετο κρεβάτι και το πλούσια στρωμένο τραπέζι, στο οποίο τους προσκαλούσαν κατά τη γιορτή των Θεοξενίων. Οι Σπαρτιάτες πίστευαν ότι οι Διόσκουροι  συνόδευαν και προστάτευαν τους στρατούς των δύο βασιλιάδων τους.
            Στον αιολικό-ιωνικό κόσμο αναπτύχθηκε μια άλλη παράδοση. Σύμφωνα με αυτήν οι Διόσκουροι ήταν προστάτες των ναυτικών, γι’ αυτό και συχνά καλούνταν Σωτήρες. Σ’ αυτή τους την ιδιότητα εμφανίζονται ως λάμψη που σπινθηρίζει στο κατάρτι του πλοίου, ένα φαινόμενο που είναι πιο γνωστό ως φωτιά του Αγίου Έλμου. Ακόμη και κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο απόστολος Παύλος ταξίδεψε από τη Μάλτα στη Ρώμη με ένα πλοίο που είχε για σήμα τους Διόσκουρους (Πράξεις 28, 11).
            Οι πάπυροι που διέσωσαν αυτό το ποίημα του Αλκαίου διατήρησαν μόνο τις τρεις πρώτες στροφές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούνταν από 6. Η ελλιπής διάσωση του ποιήματος δε μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με βεβαιότητα το λόγο, για τον οποίο ο Αλκαίος καλεί τους Διόσκουρους ως σωτήρες. Πιο πιθανή φαίνεται η υπόθεση ότι τους καλεί ως σωτήρες για τον ίδιο και τους φίλους του σε κάποια πολιτική κρίση. Επομένως πρέπει να δούμε την καταιγίδα που απειλεί το καράβι στην 3η στροφή μεταφορικά ως πολιτική κρίση.[1] Σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να φανταστούμε τον Αλκαίο να τραγουδά τον ύμνο σε κάποιο συμπόσιο, ανάμεσα σε άλλους εξόριστους από τη Μυτιλήνη.

            Εμπρός, για χάρη μου το νησί του Πέλοπα αφήστε,
            δυνατά του Δία και της Λήδας παιδιά,
            και φανείτε μπροστά μου με καρδιά ευνοϊκή, Κάστορ
            και Πολυδεύκη.

            Εσείς τη γη την πλατιά και τη θάλασσα
            όλη διασχίζετε με τα γοργόποδα άλογα,
            εύκολα[2] τους ανθρώπους γλιτώνετε
            απ’ τον παγερό[3] θάνατο,

            από μακριά πηδώντας στις κορφές των καλόζυγων[4] πλοίων
            λαμπροί τρέχετε επάνω στα πρότονα[5]
            και μέσα στην άγρια νύχτα φέρνετε φως
            στο μαύρο πλοίο.


[1] Υπάρχει και εναλλακτική ερμηνεία για το ποίημα: ο Αλκαίος καλεί τους Διόσκουρους, επειδή σκοπεύει πράγματι να ταξιδέψει με πλοίο.
[2] Η ευκολία με την οποία οι θεοί μπορούν να κάνουν ό,τι για τους ανθρώπους φαίνεται ακατόρθωτο ή δύσκολο αποτελεί σήμα κατατεθέν της ανώτερης ύπαρξής τους σε σχέση με τον άνθρωπο.
[3] Η λέξη ζακρυόεις είναι σύνθετη από το ζα- (αιολική μορφή του τύπου δια-, πβ. τη λέξη ζάπλουτος) και το επίθετο κρυόεις < κρύος. Το πρόθημα ζα- άλλοτε λειτουργεί ως απλή πρόθεση και άλλοτε ως επιτατικό της σημασίας της λέξης, όπως στη λέξη ζάπλουτος (=πάρα πολύ πλούσιος). Σ’ αυτή του τη λειτουργία διαδόθηκε από την αιολική διάλεκτο σε όλη την ελληνική ποίηση (π.χ. ζάθεος, ζάκοτος, ζάπυρος, ζαφλεγής, ζάχρυσος κ.τ.λ.).
[4] Επίθετο το οποίο αποδίδεται στα πλοία και σημαίνει «αυτός που έχει καλά καθίσματα».
[5] Οι πρότονοι ή τα πρότονα είναι δυο σκοινιά από την κορυφή του ιστίου προς την πλώρη. Όταν κόβονταν, ο ιστός του πλοίου έπεφτε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H ερωτική κατάρα από την Πέλλα: το πρώτο κείμενο της μακεδονικής διαλέκτου που ήρθε στο φως

To 1986 βρέθηκε στην Πέλλα ένα από τα σημαντικότερα από γλωσσική άποψη κείμενα της μακεδονικής γης.[1]Πρόκειται για ένα ταπεινό κείμενο, μια ερωτική κατάρα (κατάδεσμος), αλλά αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες άμεσες μαρτυρίες για την ελληνική διάλεκτο που μιλούσε ο μακεδονικός λαός στην πρωτεύουσα του βασιλείου του. Χρονολογείται γύρω στα 375-350 π.Χ. και δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η γλώσσα των Μακεδόνων αποτελούσε μια ξεχωριστή παραλλαγή των λεγόμενων βορειοδυτικών ελληνικών διαλέκτων, που με τη σειρά τους συγγενεύουν στενά με την δωρική. Όπως σημειώνει ο Crespo 2012, 55: «Ο ερωτικός κατάδεσμος παρέχει έναν νέο τύπο βορειοδυτικής δωρικής και δεν έχει παράλληλο στις λογοτεχνικές διαλέκτους. Οι μέχρι τώρα γνωστοί κατάδεσμοι είναι όλοι γραμμένοι στην τοπική διάλεκτο της περιοχής όπου βρέθηκαν και δεν υπάρχει λόγος να υποτεθεί ότι η πινακίδα αυτή αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Εφόσον ο κατάδεσμος από την Πέλλα παρουσιάζει έναν συνδυασμό διαλεκτικών χαρακτηριστικών που διαφέρει α…

Η "Ελένη" του Σεφέρη: η κατάρρευση των ορίων και των αντιθέσεων

Η σύντομη ανάλυση που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα προσωπικής ανάγνωσης (ή μήπως παρανάγνωσης;) ενός ποιήματος του Σεφέρη που θαυμάζω απεριόριστα. Στην πραγματικότητα το θεωρώ το ωραιότερο μεμονωμένο ποίημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, επομένως η ερμηνεία μου είναι aprioriβαθιά υποκειμενική. Δεν θα επιμείνω ιδιαίτερα στη σύνδεση του κειμένου με στοιχεία από την ζωή του ποιητή ή στη σύνδεση με στοιχεία από τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, όπως ο κυπριακός αγώνας. Αυτά υπάρχουν και έχουν κατά κόρον επισημανθεί. Θα δώσω έμφαση σε θέματα που με ενδιαφέρουν από μια προσωπική οπτική γωνία, κυρίως στην κατάρρευση διαφόρων αντιθέσεων και ορίων μέσα στο πλαίσιο του ποιήματος.   Ο Σεφέρης στην Ελένη του, ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αναμετράται με τον μύθο της Ωραίας Ελένης και του Τρωικού Πολέμου γενικότερα, δίνοντάς μας μια αριστουργηματική σύνθεση. Η συνομιλία με το μύθο δεν είναι επιφανειακή, δεν γίνεται για χάρη του μύθου. Το ποίημα δεν είνα…

LUCERNAE FICTILES, VOL. 2, 1743

Ο ἀσφοδελὸς λειμών του Ομήρου: μια διαφορετική γλωσσική ανάλυση

O ἀσφοδελὸς λειμών του Ομήρου, όπου κατοικούν τα πνεύματα των νεκρών (Οδύσσεια ω 14), γίνεται συνήθως αντιληπτός ως ένας ευχάριστος, ακόμη και επιθυμητός τόπος. Αυτή ήταν η εντύπωση μεταξύ πολλών από τους αρχαίους Έλληνες ποιητές και ομηρικούς σχολιαστές, οι οποίοι θεώρησαν ότι το επίθετο ἀσφοδελός σημαίνει «ανθισμένος», «ευωδιαστός», «γόνιμος» και «καταπράσινος» και φαντάστηκαν τον λειμώνα ως ένα είδος «παραδείσου». 
Ωστόσο δεν είναι αυτή η εικόνα που προκύπτει από τις ραψωδίες λ και ω της Οδύσσειας, όπου έχουμε την πρώτη εκτεταμένη περιγραφή του Άδη και τις πρωιμότερες αναφορές σε ένα «ασφοδελό λιβάδι». Τα τρία χωρία, στα οποία ο Άδης χαρακτηρίζεται μ’ αυτό τον τρόπο (λ 539, 573, ω 13), απεικονίζουν ένα σκοτεινό, ζοφερό και άχαρος μέρος. 
Αυτά δεν είναι τα Ηλύσια Πεδία, όπου η ζωή είναι εύκολη και φυσάει πάντα ένας δροσιστικός δυτικός άνεμος (δ 561 - 569). Ούτε είναι τα Νησιά των Μακάρων, όπου το έδαφος φέρει τους γλυκούς καρπούς του για τους διακεκριμένους και ανέμελους ήρωες (Ησίοδο…

Η καταγωγή των Ετρούσκων

Οι Ετρούσκοι υπήρξαν λαός της Ιταλίας, φορείς ενός εξαιρετικού πολιτισμού, ο οποίος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Ρώμη στην αρχαϊκή της φάση. Στην αρχή ήταν πολιτικοί επικυρίαρχοι της Ρώμης, αργότερα υπέκυψαν στη ρωμαϊκή δύναμη και αφομοιώθηκαν πολιτιστικά, γλωσσικά και εθνολογικά από αυτήν. Μεγάλες ετρουσκικές αριστοκρατικές οικογένειες ενσωματώθηκαν στη ρωμαϊκή άρχουσα τάξη, ανάμεσά τους λ.χ. και η οικογένεια του Κικέρωνα, του σπουδαίου ρήτορα και πολιτικού της Respublica.          Με τη σειρά τους οι Ετρούσκοι δέχτηκαν σε πρώιμη εποχή έντονη την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, μέσω των ελληνικών αποικιών της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας: υιοθέτησαν το ελληνικό αλφάβητο, το ελληνικό πάνθεον και την ελληνική τέχνη, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες τους. Πολλές φορές μάλιστα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού μεταδόθηκαν στους Ρωμαίους όχι άμεσα, αλλά μέσω των Ετρούσκων.                    Ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχόλησε και απασχολεί τους ιστορικούς ήταν η καταγωγή του λαού αυτ…

O θεσμός της προξενίας στην Αρχαία Ελλάδα

Ο θεσμός της προξενίας, με τον οποίο μια πόλη συνάπτει ένα είδος σχέσης με κάποιο άτομο σε άλλη πόλη στη βάση του αντίστοιχου προτύπου της ξενίας στην ιδιωτική σφαίρα ζωής, φαίνεται ότι θεσμοποιήθηκε στις ελληνικές πόλεις ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ.ως κρατική πολιτική εκδοχή της παραδοσιακής ξενίας, αφού στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν τακτικές διπλωματικές υπηρεσίες, ούτε μόνιμες πρεσβείες στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μετάβαση από την ιδιωτική στη δημόσια σφαίρα που παρατηρούμε στη σχέση μεταξύ ξενίας και προξενίας μπορούμε να την παρατηρήσουμε και στην περίπτωση των adhoc πρέσβεων, κηρύκων και αγγελιαφόρων, οι οποίοι δεν αποτελούν πια ιδιωτικά πρόσωπα, αλλά ορίζονται από τη συνέλευση (Βουλή ή Εκκλησία), συνήθως με εκλογή, και εκπροσωπούν την πόλη. Γενικά ο πρόξενος προσέφερε σε επίσημο επίπεδο τις υπηρεσίες που ένας ιδιώτης θα περίμενε από έναν ξένο.Ο πρόξενος αναλάμβανε να μιλήσει για λογαριασμό των ξένων στη συνέλευση του λαού ή στη Βουλή και ήταν επίσης υποχρεωμένος…

Λορέντζος Μαβίλης: όλα τα σονέτα (μέρος 2ο)

Μέρος 1ο

Μέρος 3ο

Όλα σε μορφή pdf


ΕΛΙΑ Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι, γέρικη ελιά, που γέρνεις με τη λίγη πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει σα να ‘θελε να σε νεκροστολίσει.
Και το κάθε πουλάκι, στο μεθύσι της αγάπης πιπίζοντας, ανοίγει στο κλαρί σου ερωτιάρικο κυνήγι, στο κλαρί σου που δε θα ξανανθίσει.
Ω πόσο στη θανή θα σε γλυκάνουν, με τη μαγευτικιά βοή που κάνουν, ολοζώντανης νιότης ομορφάδες
που σα θύμησες μέσα σου πληθαίνουν. Ω να μπορούσαν έτσι να πεθαίνουν και άλλες ψυχές, της ψυχής σου αδερφάδες.

ΟΜΟΡΦΙΑ Σε  σταυροδρόμια αγέλαστα, όπου σκλάβοι της δουλειάς, τυραγνιούνται στο λιοβόρι, σαν κολασμένοι, εμπόροι και μαστόροι, κι όλους, από το χτίστη ως το μανάβη,
διάφορου δίψα μόνο τους ανάβει− περνάς εσύ τόμου σκολάσεις, κόρη, σαν περιστέρι, και το αγνό σου θώρι τέλεια κάθε άλλη επιθυμία τους παύει.
Μακριά απ’ τ’ ανθισμένα περιβόλια και αφώτιστοι απ’ της τέχνης την αχτίδα, όμως για σε ξεχνούν καθ’ έγνοια δόλια
και ειρηνεμένοι σαν από άγια ελπίδα σε καμαρώνουν μουρμουρίζοντάς σου: «Η Παναγιά, πιτσούνι μου, κο…

Giovanni Battista Passeri, Picturae Etruscorum in vasculis, vol. 2, Roma 1770

A. L. Millin, Pierres gravées inédites, 1817

Η σημασία και η ετυμολογία των ονομάτων Πάτροκλος, Σωκράτης και ορισμένων άλλων

[Επειδή κυκλοφορεί πολύ μια ανάρτηση με ερμηνείες και ετυμολογίες αρχαίων ονομάτων που έχει κατά τη γνώμη μου ανακρίβειες, είπα να δώσω τη δική μου εκδοχή για μερικά από αυτά, στηριγμένος κυρίως στον Chantraine, αλλά και άλλες έγκυρες πηγές]
Διομήδης: το πρώτο συνθετικό από το Ζεύς / Διός και το δεύτερο από το μήδεα = η σκέψη (< μήδομαι =σκέφτομαι, σχεδιάζω). Συνεπώς Διομήδης = η σκέψη, το σχέδιο του Δία.
Λαέρτης: λαός και ἐρέθω =ερεθίζω, διεγείρω, ξεσηκώνω. Πβ. με αντιστροφή στη σειρά των συνθετικών το μυκηναϊκό Ἐρτίλαος.
Λέανδρος: «ο άνδρας του στρατού», δηλαδή ο στρατιώτης. Εδώ λαός = στρατός.
Ορέστης: από το ὄρος και την κατάληξη -της. Δεν είναι σύνθετη λέξη, αλλά παράγωγη. Η λέξη είχε δύο θέματα: ὄροσ- και ὄρεσ-. Το πρώτο θέμα χωρίς κατάληξη έδωσε την ονομαστική ὄρος, το δεύτερο θέμα υπέστη φωνητικές αλλοιώσεις στις πλάγιες πτώσεις: π.χ. γενική ενικού ὄρεσ-ος> ὄρεhος> ὄρεος> (τοῦ) ὄρους Ο Όμηρος διατηρεί λείψανο τοπικής/οργανικής ὄρεσ-φι (=στα βουνά). Πραγματικό σύνθετο εί…