Κλείτη και Κύζικος (Παρθένιος 28)



 Κλείτη
(Την ιστορία αφηγείται ο Ευφορίων στον Απολλόδωρο και τη συνέχεια ο Απολλώνιος στο πρώτο βιβλίο των Αργοναυτικών).
            Η ιστορία του Κύζικου,[1] γιου Αινέως, λέγεται με διάφορους τρόπους. Άλλοι ισχυρίζονται ότι παντρεύτηκε τη Λάρισα, την κόρη του Πιάσου, με την οποία ο πατέρας της έσμιξε πριν το γάμο, και ότι πέθανε πολεμώντας.[2] Άλλοι όμως ισχυρίζονται ότι έχοντας μόλις παντρευτεί την Κλείτη συγκρούστηκε χωρίς να το ξέρει με αυτούς που συνόδευαν τον Ιάσονα και έπλεαν με την Αργώ. Ο τρόπος του θανάτου του προκάλεσε σε όλους μεγάλο και οδυνηρό πόνο για την έλλειψή του και προπάντων στην Κλείτη. Γιατί βλέποντάς τον πεσμένο, τον αγκάλιασε και οδυρόταν πολύ. Τη νύχτα ξεφεύγοντας από την προσοχή των υπηρετριών της κρεμάστηκε από ένα δέντρο.



[1] Ο Κύζικος ήταν βασιλιάς των Δολιόνων. Η μυθολογική παράδοση αναφέρει ότι υποδέχθηκε τους Αργοναύτες, όταν το πλοίο τους έφτασε στη χώρα του, παρασυρμένο από την τρικυμία, τους φιλοξένησε εγκάρδια και τους βοήθησε να αποπλεύσουν. Μετά την αναχώρησή τους, μία νυχτερινή τρικυμία ανάγκασε την Αργώ να επιστρέψει στην ακτή. Οι Δολίονες νόμισαν ότι επρόκειτο για εχθρικό πλοίο και επιτέθηκαν στους Αργοναύτες, χωρίς να τους αναγνωρίσουν. Ακολούθησε άγρια μάχη, στη διάρκεια της οποίας ο Κύζικος έχασε τη ζωή του. Το ξημέρωμα αποκαλύφθηκε το λάθος και, σε κλίμα γενικού πένθους, οι Αργοναύτες έθαψαν τον βασιλιά με μεγάλες τιμές. Μετά τον θάνατό του η πόλη στην οποία βασίλευε ονομάστηκε Κύζικος προς τιμήν του.
[2] Ο Πίασος ήταν Θεσσαλός βασιλιάς που βίασε την κόρη του Λάρισα. Εκείνη, για να τον εκδικηθεί, τον έσπρωξε σε ένα βαρέλι με κρασί, την ώρα που ο βασιλιάς έσκυβε από πάνω, με αποτέλεσμα να τον πνίξει.