Απριάτη και Τράμβηλος (Παρθένιος 26)


 Απριάτη
(Την ιστορία αφηγείται ο Ευφορίων στο Θράκα του)
            Στη Λέσβο ο Τράμβηλος, [1] γιος του Τελαμώνα, ερωτεύτηκε ένα κορίτσι, την Απριάτη, και έκανε πολλά για να την κερδίσει. Καθώς εκείνη δεν εννοούσε να υποκύψει, ο Τράμβηλος σκέφτηκε να την κατακτήσει με δόλο και απάτη. Όταν λοιπόν κάποτε η Απριάτη με τις υπηρέτριές της πήγαινε σε ένα αγρόκτημα του πατέρα της, το οποίο βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, της έστησε ενέδρα και τη συνέλαβε. Επειδή όμως εκείνη απέκρουσε με πολύ μεγαλύτερη ένταση την απώλεια της παρθενίας της, ο Τράμβηλος οργίστηκε και την έριξε στη θάλασσα. Μ’ αυτό τον τρόπο λοιπόν πέθανε εκείνη. Άλλοι όμως λεν ότι μόνη της έπεσε στη θάλασσα, καθώς ο Τράμβηλος την καταδίωκε. Ο Τράμβηλος μετά από λίγο καιρό γνώρισε την τιμωρία των θεών: όταν ο Αχιλλέας απέσπασε και έφερε από τη Λέσβο πολλή λεία, ο Τράμβηλος κλήθηκε ως βοηθός από τους ντόπιους και τον αντιμετώπισε. Τότε χτυπήθηκε στο στέρνο και αμέσως έπεσε νεκρός. Ωστόσο ο Αχιλλέας, θαυμάζοντας την αντρεία του τον ρώτησε, όσο ακόμη ανέπνεε, ποιος ήταν και από πού. Όταν  ο Αχιλλέας κατάλαβε ότι ήταν γιος του Τελαμώνα, θρηνώντας γοερά τον έθαψε πλάι στην ακτή κάτω από έναν μεγάλο τύμβο, ο οποίος ακόμη και σήμερα ονομάζεται «ηρώο του Τράμβηλου». [2]




[1] Γιος του Τελαμώνα και της αιχμάλωτης Τρωαδίτισσας Θεάνειρας. Ανατράφηκε στη Μίλητο από το βασιλιά Αρίονα, στον οποίο είχε καταφύγει η μητέρα του. Συνήθως η ιστορία του θανάτου του Τράμβηλου τοποθετείται στη Μίλητο και όχι στη Λέσβο.
[2] Ο λόγος της θλίψης του Αχιλλέα είναι ότι ο Τράμβηλος ήταν γιος του Τελαμώνα, ο οποίος ήταν αδερφός του Πηλέα, πατέρα του Αχιλλέα. Επομένως ο Τράμβηλος ήταν πρώτος εξάδελφός του.